Jak informuje GIS, że w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC).
Francuska firma Fromagerie Alpine podjęła decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – SAINT FELICIEN 180 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019
Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019
Firma Scawar Sp. z o.o., która zajmuje się dystrybucją tych serów przygotowała i rozesłała informację do wszystkich sklepów sieci Leclerc, w których można kupić wskazane sery. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionych w sieci Leclerc produktów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce.