Motywem przewodnim pierwszej edycji festiwalu jest jedna z najpopularniejszych kaw na całym świecie, a mianowicie – pyszna i zjawiskowa caffè latte. Jej znakomite wersje czekać będą na nas w najlepszych miejscach we Wrocławiu, gdzie za filiżankę zapłacimy jedynie 6 zł. Do wyboru będziemy mieli m.in. latte z zieloną pianką pietruszkową, latte z syropem spicy świeżo zmieloną papryką chili na bazie mleka sojowego oraz latte na mleku kokosowo-ryżowym i kostkami lodu.
Przygotowanym na tę okazję kawom towarzyszyć będą także desery festiwalowe z tartą rabarbarową, bagiennymi muffinami i szaszłykiem lodowym na czele. Dostępne będą w cenie 7 zł za sztukę. Nabyć je będzie można także w zestawie w cenie 10 zł.
Najpierw wypij, później oceń
Kawa Festival potrwa od 1 do 7 czerwca 2015 roku i ma być pierwszą odsłoną zaplanowanego szerzej cyklu. W jego ramach dwa razy do roku spotykać mają się ze sobą miłośnicy najlepszej kawy, oceniający pracę wrocławskich baristów i cukierników.
Co ciekawe, serwowana w czasie festiwalu kawa podlegać ma ocenom – wszyscy uczestnicy będą mogli oddać swój głos za pośrednictwem specjalnie przygotowanej do tego celu ankiety. Udostępniona zostanie ona już pierwszego dnia festiwalu, zaś po zsumowaniu jej wyników przyznana zostanie Nagroda Publiczności.
Poniżej prezentujemy listę kawiarni, jakie postanowiły przyłączyć się do akcji wraz z oferowanym przez nie menu:
Amorinio:
-
Kawa Rosemary - latte z rozmarynem i miodem
-
Szaszłyk Lodowy
Art of Living:
-
Klasyczne latte (na bazie arabiki z Etiopii), dostępne też w wersji wegańskiej
-
Muffin z owocami, dostępny także w wersji wegańskiej
ARomaTy:
-
Miętowe latte
-
Tarta z rabarbarem
Bułka z masłem:
-
Caffè Latte z aromatyczną zieloną, pianką pietruszkową
-
Ciasto szpinakowe przekładane serkiem mascarpone
Café Borówka:
-
Caffè latte tradycyjne
-
Czekoladowa truskawka
Capitol Café:
-
Caffè Latte
-
Mini serniczek lub muffin
Central Café:
-
Klasyczne Latte
-
Cupcake
CIŻ Café:
-
Professor Freud
-
Tel Aviv Muffins
Cocofli:
-
Latte Cocofli
-
Trufle ze Słodkiej Manufaktury Leona (ręcznie robione, wegańskie, na belgijskiej czekoladzie)
Czajownia:
-
Matcha Latte (przygotowana na zielonej herbacie)
-
Matcha Kule (kulki z wiórków kokosowych i herbaty utoczone w słodkim mleku)
Etno Café Okrąglak:
-
Klasyczne latte
-
Ciasto czekoladowe z musem owocowym
Friends:
-
Latte z syropem malinowym, migdałami i białą czekoladą (dostępna także wersja vege)
-
Sernik wiedeński z musem wiśniowym (dostępna także wersja bezglutenowa)
Giselle:
-
Kawa Giselle
-
Francuskie Macarons
Graciarnia:
-
Caffè latte
-
Ciasto miodowe
Kawalerka Café:
-
Caffé latte
-
Brownie
Księgarnia Hiszpańska:
-
Café cortado
-
Bezsernik ze słonecznika
LIZING Ice Café:
-
Latte z lodami z białej czekolady
-
Deser lodowy
Lot Kury:
-
Klasyczne lub wege latte
-
Czekoladowe blondi z truskawkami
Machina Organika:
-
Latte na mleku kokosowo-ryżowym i z kostkami lodu
-
Banoffee pie (witariańskie, wegańskie i bezglutenowe)
Macondo:
-
Kawa lawendowa
-
Domowy jabłecznik
Mleczarnia:
-
Klasyczne latte
-
Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami
PANATO Café:
-
Latte z chwastami
-
Bagienne muffiny
Piękna Helena:
-
Caffè latte klasyczne
-
Brownie
Szklarnia:
-
Latte z laską mrożonego espresso z mleczną czekoladą (dostępna także wersja vege)
-
Deser z temperowanej gorzkiej czekolady z mlecznym czekoladowym musem, orzechami ziemnymi i gorącym karmelem
Vertigo Jazz Club & Restaurant:
-
Caffè Latte na mleku waniliowym
-
Panna Cotta z musem truskawkowym i karmelem
Więcej szczegółów znaleźć można na profilu wydarzenia na Facebooku, gdzie swój udział zadeklarowało już ponad 6,3 tys. osób.