GIS ostrzega. Te chipsy mogą być zanieczyszczone
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek (23 sierpnia) ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia chipsów olejem termalnym. Chodzi o konkretne partie produktów „Przysnacki Chipsy w Kotle prażone” (szczegółowy wykaz tutaj), których producentem jest Intersnack Poland Sp. z o.o.
- Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych przed wykryciem usterki wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH). Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności – poinformował GIS.
Producent usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, jednak część produktów została wyprodukowana i wcześniej wprowadzona do obrotu. GIS przekazał, że producent po wykryciu zanieczyszczenia produktów niezwłocznie podjął działania w celu ich wycofania z obrotu.
- Mając na uwadze bezpieczeństwo oraz jakość produkowanych wyrobów, firma Intersnack Poland podjęła decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wybranych partii chipsów ze względu na ryzyko zanieczyszczenia olejem mineralnym, na skutek awarii linii do smażenia chipsów typu „kettle” w zakładzie w Radomiu
– poinformowała spółka na swojej stronie dodając, że „awaria została usunięta, a do sklepów dostarczane są wyłącznie wyroby wyprodukowane na prawidłowo działającej linii”.
Przypomnijmy, że Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
Polecany artykuł: