Tłusty czwartek: sekretne przepisy wrocławskich cukierników. Z różą, toffi, a może z tofu? [ZDJĘCIA, AUDIO]

2019-02-28 9:55

Jaki jest pączek idealny? To na pewno kwestia gustu, są jednak we Wrocławiu miejsca, gdzie kolejki mówią same za siebie.

10 tysięcy pączków, tona mąki i setki tysięcy przepysznych kalorii. To bilans tylko jednej z wrocławskich pączkarni, która szykuje się na tłusty czwartek. Mieszkańcy nie boją się eksperymentować, ale w ten szczególny dzień wybór jest prosty: z różą i z lukrem. A jaki jest przepis na ten idealny? Wypytaliśmy wrocławskich cukierników o ich słodkie sekrety.

- Mamy tajny składnik, tajną recepturę, która sprawia, że te pączki są takie pyszne. Niestety nie możemy jej zdradzić - to tajemnica. Na pewno potrzeba też do tego zaangażowania i pasji, bo bez pasji po prostu się nie da - mówi Tomasz Choczaj, menadżer Naszej Pączkarni przy ul. Świdnickiej.

>>> Dwie osoby oskarżone o gwałt i morderstwo 15-letniej Małgosi. Za tę zbrodnię niewinnie skazano Tomasza Komendę

- Sami testujemy nasze smaki, są też takie, które nam nie podeszły. Np. nadzienie cytrynowe, czy daktylowe - dodaje Tomasz Choczaj.

Sekret tkwi w tradycji

Jest też we Wrocławiu cukiernia, której korzenie sięgają jeszcze czasów przedwojennych, a pączki tam wypiekane mają różne smaki, kształty, a nawet rozmiary.

- Mamy pączki dla wrocławskich krasnali, a dokładniej mówiąc dla dzieci. Chociaż wiele pań też po nie przychodzi oszukując się, że mają mniej kalorii. Ta cukiernia jest cukiernią tradycyjną, rodzinną.  Jeszcze sprzed wojny, bo powstała w 1935 roku w Łomży, a we Wrocławiu jest od 1946 roku, także te przepisy to są jeszcze dziadka - tłumaczy Paweł Wojczyński z Cukierni Łomżanka.

>>> E-dowód 2019. Już wkrótce będą nowe, elektroniczne dowody osobiste [ZDJĘCIA]

Pączki wegańskie i bezglutenowe

- Tak, da się zrobić wegańskie pączki, bezglutenowe, bez cukru. Natomiast nie są to takie pączki, które długo zachowują świeżość. Trzeba włożyć trochę serca i na pewno będą smaczne. My używamy tylko mąki bezglutenowej, trzeba nadać pączkom trochę wilgoci dodając tofu, czy trochę ziemniaka... - zdradza Angelika Kuczma, autorka bloga Candy Pandas i cukiernik w Bez Lukru.

Posłuchaj materiału reporterki Radia ESKA Kai Paśko:

Czytaj także: 1 procent podatku. Sprawdź, jakim organizacjom z Wrocławia możesz go przekazać! [LISTA]

ZOBACZ WIDEO: