Tradycyjne wędliny na świątecznym stole

i

Autor: materiały partnera, Materiały prasowe

Tradycyjne wędliny na świątecznym stole. Tak powinny smakować święta

2020-12-10 8:11

Polska kuchnia wędlinami stoi. Trudno wyobrazić sobie naszą rodzimą kuchnię bez aromatycznych wędlin czy soczystego mięsa. Wędzone kiełbasy, pieczone szynki, kaszanki, pasztety od wieków są obecne na naszych stołach. Tradycja ich wytwarzania jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. I choć niełatwo dziś znaleźć wyroby produkowane według tradycyjnych receptur, warto sobie zadać trochę trudu. Efekt na pewno się opłaci.

Przed nami święta Bożego Narodzenia. Większość z nas jak co roku spędzi je przy mniej lub bardziej zastawionych stołach. A na nich, zgodnie z wielowiekową tradycją pojawią się wszelkiego rodzaju mięsa i wędliny. W wielu domach święta kojarzą się nieodmiennie z zapachem i smakiem tradycyjnych polskich mięs i wędlin. Wędzona szynka, pieczony schab, podsuszana kiełbasa czy grubo mielony pasztet pojawiają się na naszych stołach od pokoleń. Wiele osób do dziś wspomina z dzieciństwa zapach wędzonego boczku czy niepowtarzalny smak świątecznej szynki.

Tradycyjne wędliny na świątecznym stole

i

Autor: materiały partnera, Materiały prasowe

TRADYCYJNE METODY – UNIKALNY SMAK

Tradycja wytwarzania najlepszych i najsmaczniejszych wędlin przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. I choć dziś – w dobie powszechnej industrializacji – niełatwo jest znaleźć na sklepowych półkach wyroby produkowane według tradycyjnych receptur, warto zadać sobie odrobinę trudu. Smaku naturalnych wędlin nie da się porównać ze „smakiem” większości wyrobów sprzedawanych w popularnych sklepach mięsnych i marketach.

Gdzie w takim razie znaleźć smaczne i naturalne wędliny? Wystarczy poszukać lokalnych producentów, którzy pozostają wierni tradycji. Znajdziemy ich także na Dolnym Śląsku.

- W latach 50. XX wieku nasz dziadek trudnił się wyrobem naturalnie wędzonych wyrobów we wsi Jagodnik pod Świdnicą. Przez lata swej pracy nabył doświadczenia i opracował receptury na wyjątkowo smaczne produkty – przekonują przedstawiciele firmy Dar-Vit, której produkty znajdziemy w kilkunastu lokalizacjach na Dolnym Śląsku. - Firma Dar-Vit kontynuuje tradycję rodzinną wg. receptur dziadka. Wędzimy je w piecach kominowych na drewnie z drzew liściastych - owocowych i dębu. To właśnie tradycyjnym metodom wędzenia, nasze wyroby zawdzięczają swój unikalny smak.

Tradycyjne wędliny na świątecznym stole

i

Autor: materiały partnera, Materiały prasowe

NATURALNE ZNACZY ZDROWE

Do zakupów podchodzimy z coraz większą świadomością. Od ceny produktu coraz częściej ważniejsza jest jego jakość. Szczególnie istotne jest to w przypadku wędlin. Tradycyjne metody produkcji i brak szkodliwych substancji dodatków, to nie tylko nieporównywalnie lepszy smak, ale przede wszystkim większe korzyści dla naszego zdrowia.

– Nie stosujemy żadnych sztucznych konserwantów jedynie sól, suszenie i pasteryzację – tłumaczą przedstawiciele firmy Dar-Vit. - Klienci cenią nasze produkty za świeżość i smak, który bardzo różni się od wyrobów sprzedawanych w większości sklepów mięsnych i marketów. Jesteśmy laureatem ogólnokrajowego konkursu produktów regionalnych Perła Smaku 2014 za kiełbasę swojską i 2017 za szynkę gotowaną.

W ofercie firmy Dar-Vit znajdziemy m.in. tradycyjnie wędzone i pieczone szynki, schaby, polędwiczki, kiełbasy, kabanosy, a także pasztety, kaszanki i smalec. Wszystko przygotowywane według tradycyjnych receptur i na naturalnych składnikach. Jeśli chcielibyście przekonać się, czym różni się smak naturalnych wędlin od tych z masowej produkcji, wystarczy odwiedzić jeden z kilkunastu sklepów, oferujących wyroby dolnośląskiego producenta:

  • WROCŁAW - ul. Swobodna 37 (Pasaż Zielińskiego)
  • WROCŁAW - ul. Bajana 1 (Hala Targowa Tęcza)
  • WROCŁAW - ul. Kamieńskiego 200
  • WROCŁAW - ul. Komandorska 66 (Centrum Handlowe Arena)
  • WROCŁAW - ul. Strzegomska 206 (Hala Strzegomska)
  • WROCŁAW - ul. Świeradowska 70 (Centrum Handlowe Gaj)
  • WROCŁAW - ul. Widna 6 (Centrum Handlowe Perła)
  • WROCŁAW - ul Piaskowa 17 (Hala Targowa)
  • ŚWIDNICA - ul. W. Wróblewskiego 1B (hala targowa Pod Platanem)
  • GRODKÓW - ul. Warszawska 34 (targowisko miejskie)
  • KŁODZKO - ul. Objazdowa (targowisko miejskie)
  • POLANICA ZDRÓJ - ul. Zdrojowa 1B
  • SOBÓTKA - ul. Armii Krajowej 6 (plac targowy)
  • STRZEGOM - ul. Paderewskiego (targowisko miejskie)
  • STRZELIN - ul. Okulickiego (targowisko miejskie przy aquaparku)
  • WALIM - ul. 3 Maja (targowisko miejskie)
  • WAŁBRZYCH - ul. Hetmańska 82 („Bazar”)
  • ZĄBKOWICE ŚLĄSKIE - ul. Daleka (parking przy targowisku miejskim)
  • ŻARÓW - ul. Dworcowa 584 (targowisko miejskie)
Tradycyjne wędliny na świątecznym stole

i

Autor: materiały partnera, Materiały prasowe

Artykuł sponsorowany