Wrocławianie zjedli budynki [GALERIA]. Zobacz, jak powstawały słodkie obiekty!

2016-04-18 10:16

Mieszkańcy Wrocławia mają apetyt na miasto. Można się było o tym przekonać w niedzielę podczas finisażu wystawy "Digesting history" w Goethe-Institut Pop Up Pavillon na placu Nowy Targ.

Sztuka bywa słodka. Podczas finisażu każdy, zupełnie za darmo, mógł skosztować budynków zrobionych z piernika, marcepana, czekolady i cukru. Cukiernicze dzieła miały kształty istniejących, niezrealizowanych lub zniszczonych podczas wojny budynków autorstwa architekta Hansa Poelziga, projektanta miedzy innymi Pawilonu Czterech Kopuł.

Miniatury zostały sporządzone w różnych skalach, miały od 15 do 60 centymetrów szerokości. "Digesting History" stworzył niemiecko - polski duet, kuratorki Susanne Prinz i artystki Olgi Lewickiej.

Będzie się działo na 21 metrach kwadratowych

Wydarzenie było jednak tylko przedsmakiem tego, co będzie się działo przez najbliższe tygodnie w ustawionym na placu Nowy Targ pawilonie. Oficjalne otwarcie obiektu w piątek, 22 kwietnia. Potem będzie można tam na przykład obejrzeć spektakularne pięciometrowe marionety grupy Dundu, dać się sfotografować gigantycznej maszynie, która zaraz zniszczy nasze zdjęcie czy potańczyć podczas Silent Disco.

Wszystkie atrakcje w Goethe-Institut Pop Up Pavillon są darmowe. Dokładny program znajdziecie na stronie goethe.de/Wroclaw2016.

Czytaj także: Słodkie, małe kózki we wrocławskim zoo [GALERIA ZDJĘĆ]