Czekolada, pumpernikiel, wędzone śliwki, cytrusy, maliny, mango, kawa, wanilia, kokos, rum, whisky - to i dużo więcej można wyczuć w piwie. Przekonać się o tym można najlepiej na 10. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. Siedemdziesiąt siedem stoisk, blisko 500 piw lanych i ponad 800 butelkowych, polskie browary i prezentacja piwnych tradycji naszego kraju, goście z zagranicy, strefa browarów debiutujących, czyli takich, które działają nie dłużej niż rok - oto tegoroczna edycja WFDP.
Tradycją WFDP jest piwo uwarzone specjalnie na daną edycję festiwalu. Tym razem przygotuje je Browar Pivovsky ze Świdnicy, zdobywca Złotego Lauru na 9. WFDP. Postawili na lekkie, jasne piwo w stylu Desitka.
Imprezę organizuje wrocławskie Centrum Kultury ZAMEK. Ostatnie odsłony odwiedzało od 60 do 70 tys. osób z Wrocławia, Polski i z innych krajów. Publiczność może degustować i oceniać piwo, szkolić się na kursach sensorycznych, brać udział w warsztatach, prelekcjach, pokazach i konkursach.
Integralna część festiwalu to Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - w tym roku odbędzie się ich 16. edycja.
10. WROCŁAWSKI FESTIWAL DOBREGO PIWA
- Miejsce: Stadion Wrocław, Aleja Śląska 1
- Piątek-niedziela, 7-9 czerwca 2019
- Godziny otwarcia: piątek 16-24, sobota 12-24, niedziela 12-20.
- WSTĘP WOLNY (płatne wybrane punkty programu: szkolenia, spotkania z piwowarami).