Wrocław wprowadził nowe zasady organizowania ogródków gastronomicznych na terenach miejskich oraz koncepcji organizacji ogródków na terenie Parku Kulturowego.
- Restauratorzy są magnezem, który niewątpliwie przyciąga do Wrocławia wielu turystów. Dziś wspólnie informujemy o wypełnieniu deklaracji, na którą umówiliśmy się jeszcze w zeszłym roku. Najważniejsza zmiana to możliwość montażu całorocznych ogródków - mówi Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.
Nowe zasady będą obowiązywały dopiero od 2024 roku.
- Zastosowaliśmy wydłużone vacatio legis, by dać czas właścicielom restauracji na dostosowanie się do wprowadzanych zmian - dodaje prezydent.
Inne ważne zmiany aranżacji ogródków gastronomicznych to m.in.:
- preferowany brak ogrodzeń, ewentualnie proste ogrodzenia o określonej wysokości, w stonowanej kolorystyce, bez elementów reklamy
- otwarte przestrzenie ogródków podkreślające charakter salonu miejskiego
- ujednolicony kształt i kolorystyka markiz
- proste donice z jednorodnego materiału i w tej samej kolorystyce i wysokości w obrębie jednego ogródka
- maksymalnie jedna tablica albo potykacz na jeden lokal, o ujednoliconych wymiarach
- proste oświetlenie w stonowanej stylistyce wewnątrz obrysu ogródka
- lekkie, proste meble, o jednorodnej kolorystyce
- uwolnienie przejść przez bramy i chodników od elementów wyposażenia ogródka.
- Nowe przepisy zostały ustalone w wyniku szerokich konsultacji i pozwalają odważnie planować kolejne inwestycje. Chodzi szczególnie o wprowadzenie trzyletnich umów na organizację ogródków. To zmiana we właściwym kierunku, bo do tej pory musieliśmy ubiegać się o zgodę przed każdym sezonem – ocenia Magdalena Johri z restauracji „Masala”.
Czytaj także: Po buspasach będzie można jeździć samochodami! Czy to dobry pomysł? [SONDA]
- Od 30 lat pracujemy na wizerunek tego miasta. Wreszcie ratusz zrozumiał, że zmiany w działalności gospodarczej nie mogą następować błyskawicznie. Bardzo dziękujemy za współpracę, która jest naprawdę bardzo dobra – dodaje Andrzej Dobek, prezes stowarzyszenia „Nasze Miasto”.
Nowe zasady organizacji ogródków gastronomicznych zostały wypracowane w rocznym procesie konsultacyjnym, wspólnie m.in.: z mieszkańcami i restauratorami.