Wrocławska Wigilia ruszyła o 10:00 na placu Solnym od życzeń, złożonych dla Wrocławian przez arcybiskupa Józefa Kupnego. Po wspólnym łamaniu się opłatkiem mieszkańcy mogli skosztować wigilijnych potraw.
Na stołach znalazło się 6000 pierogów, 120 kg smażonej ryby, 400 litrów barszczu, 1000 bułek, 140 kg śledzi z cebulką oraz 200 kg kapusty z grzybami. Do tego upieczone przez wrocławian ciasta.
- W tamtym roku dokonał się cud, nie zamówiliśmy ani grama ciasta, a wrocławianie przynieśli go tyle, że ponad 600 osób samotnych, bezdomnych i opuszczonych dostał po 2-3 kawałki. I nikomu tego ciasta nie zabrakło - wspomina ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor wrocławskiej Caritas.
Potrawy przygotowała Wrocławska Caritas z Kuchnią Charytatywną Franciszkanów z Karłowic. Partnerem wydarzenia jest Miasto Wrocław i AmRest.
Posłuchaj wypowiedzi ks. Dariusza Amrogowicza, dyrektora wrocławskiej Caritas