Wrocławskie restauracje znów otwarte

i

Autor: pixabay.com

Wrocławskie restauracje znów otwarte. Właściciele lokali narzekają na brak klientów

2021-05-28 14:11

Choć od piątku restauracje mogą przyjmować gości nie tylko w ogródkach, ale również w lokalach, to w pierwszym dniu obowiązywanie nowych przepisów właściciele wrocławskich lokali nie mogą narzekać na nadmierną frekwencję. W większości restauracji nie ma problemów ze znalezieniem wolnego stolika, a jako powód takiego stanu rzeczy właściciele wskazują minimalny ruch turystyczny i… pracę zdalną.

Od piątku (28 maja) restauracje znów mogą serwować dania we własnych lokalach. W pierwszym dniu obowiązywania nowych przepisów we wrocławskich lokalach nie widać było jednak zwiększonej frekwencji. W CK Restauracji na wrocławskim Rynku obłożenie stolików było umiarkowane, a klienci i tak chętniej wybierali miejsca w restauracyjnym ogródku niż we wnętrzu lokalu.

- W dni powszednie, nawet gdy mieliśmy otwarty tylko ogródek, to szału frekwencyjnego nie było. W innych restauracjach jest podobnie w dzień powszedni – mówi Patrycja Henke, menedżer CK Restauracji. - Tylko w weekendy ludzie rezerwują stoliki i przyjeżdżają do centrum z rodzinami lub na dłużej.

W innych lokalach i restauracjach w centrum Wrocławia sytuacja wyglądała w piątek podobnie. Stoliki były zajęte głównie na zewnątrz i to co najwyżej w połowie.

- Przed pandemią też często jadałem w mieście, dlatego nie mogłem się doczekać otwarcia lokali – powiedział w rozmowie z PAP pan Bogdan, jeden z klientów, którzy zdecydowali się na posiłek w restauracji. - Dla klienta ten okres to sytuacja komfortowa, bo nie ma problemów z miejscem. Nie czeka się długo na zamówienie.

Właściciele wrocławskich lokali zwracają uwagę, że w centrum miasta wciąż jest znacznie mniej ludzi, niż kiedyś. Pracownicy wielu firm nadal pracują zdalnie i pojawiają się w centrum sporadycznie.

- Bez turystów, szczególnie tych z zagranicy, będzie trudno zapełnić restauracje i bary w mieście – mówi menedżer jednego z lokali na wrocławskim Rynku. - To oni generowali w normalnych latach przed pandemią ponad połowę ruchu w gastronomii i zapewniali spory obrót we wszystkich lokalach. Bez ich powrotu do Wrocławia gastronomia nie odzyska poziomu sprzed pandemii.

QUIZ. Czy wiesz, jak wymawia się nazwy tych potraw? Sprawdź się, żeby nie było wstydu w restauracji

Pytanie 1 z 15
Zamawiając ANCHOIS, poprosisz o:
ANCHOIS
Słodko na wrocławskim Festiwalu Czekolady.