Automat - restauracja z ciepłymi daniami na Politechnice Wrocławskiej. Jak działa bistrorobot? [ZDJĘCIA, AUDIO]

2018-01-06 9:07

Restauracyjne dania dostępne w automacie? Niemożliwe? A jednak! Od teraz ciepłe i przypieczone pierogi z cebulką, sajgonki czy lasagne przyrządzi bistrobot. Jest to pierwsza na świecie tego typu maszyna. Stworzyli ją absolwenci Politechniki Wrocławskiej.

Jak korzystać z bistrorobota? Wybieramy danie, płacimy, czekamy kilka minut i wyciągamy gorący posiłek w ekologicznym opakowaniu wraz ze sztućcami.

- Posiłki świeże są głęboko mrożone. Potem są przygotowywane przy użyciu połączenia mikrofali i promienia podczerwonego. Jesteśmy w stanie posiłek w krótkim czasie podgrzać i zapiec go z wierzchu. W tej chwili mamy lasagne, wołowinę, sajgonki, dwa rodzaje pierogów i burrito - mówi Michał Turów, współtwórca wynalazku.

- Smakuje bardzo dobrze. Pierożki dobrze zrobione. Nawet lekko wysmażone - ocenia jeden ze studentów.

- Próbowałem lasagne z mięsem. Całkiem dobra, ale przyznaję, że w domu robię lepszą - przyznaje inny zapytany.

Kawiarni z takimi kelnerami nie ma nigdzie we Wrocławiu! Na razie jej twórcy potrzebują pieniędzy na remont lokalu [AUDIO]

- Nie jest tak, że ktoś siedzi w środku i lepi pierogi. Jest to znacznie bardziej skomplikowane. Sama maszyna poinformuje nas dokładnie co będziemy jedli. Precyzyjnie poda skład posiłku - tłumaczy Wojciech Jopek, koordynator projektu.

Dania wcześniej przyrządza szef kuchni jednej z krakowskich restauracji.

Posłuchaj materiału reporterki Radia ESKA Pauliny Szymoniak:

Czytaj także: Faszyn from Wrocław: Nie uwierzysz, w co potrafią się ubrać stolicy Dolnego Śląska! [ZDJĘCIA]