Dwa razy w tygodniu, we wtorki i soboty, wszyscy zainteresowani mogą wziąć udział w bezpłatnej wycieczce po rzemieślniczym browarze. Nas oprowadzał główny piwowar, Mateusz Gulej.
- Zaczynamy oczywiście od przygotowania wody. Musimy ją złączyć z słodem. To jest skiełkowane ziarno nasion. Ten słód musimy ześrutować, czyli zmielić. Na etapie zacierania woda trafia do środka, aby uzyskać ekstrakt z tego słodu. Tak uzyskuje się brzeczkę. Następnie przeprowadzamy filtrację – opowiada Gulej.
Posłuchaj materiału reportera Radia ESKA, Marcina Janiszewskiego:
Co dalej?
- Klarowną brzeczkę zawracamy do kolejnego zbiornika, gdzie następuje proces ważenia. Jest to gotowanie z chmielem. Chmiel jest w piwie tylko przyprawą. Następnym procesem jest schłodzenie i napowietrzenie. W procesie fermentacji pomagają nam drożdże. Piwo ważymy niespiesznie, aby miało jak najlepszy smak i aromat – zaznacza piwowar.
Jeszcze więcej sekretów piwowarstwa poznają studenci Uniwersytetu Przyrodniczego, którzy w Browarze Stu Mostów odbywają swoje uczelniane praktyki.
Zobacz film z otwarcia Browaru Stu Mostów: