Tak prezentuje się wnętrze browaru

i

Autor: https://100mostow.pl Tak prezentuje się wnętrze browaru

Browar Stu Mostów zaprasza do zwiedzania. Tu zobaczycie, jak powstaje piwo [AUDIO, WIDEO]

2015-10-02 21:01

Brzeczka, zacier, śrutowanie czy siarczek dimetylu, powodujący nieprzyjemny smak... selera. To tylko część tajników piwowarstwa, które można poznać podczas zwiedzania wrocławskiego Browaru Stu Mostów.

Dwa razy w tygodniu, we wtorki i soboty, wszyscy zainteresowani mogą wziąć udział w bezpłatnej wycieczce po rzemieślniczym browarze. Nas oprowadzał główny piwowar, Mateusz Gulej.

- Zaczynamy oczywiście od przygotowania wody. Musimy ją złączyć z słodem. To jest skiełkowane ziarno nasion. Ten słód musimy ześrutować, czyli zmielić. Na etapie zacierania woda trafia do środka, aby uzyskać ekstrakt z tego słodu. Tak uzyskuje się brzeczkę. Następnie przeprowadzamy filtrację – opowiada Gulej.

Posłuchaj materiału reportera Radia ESKA, Marcina Janiszewskiego:

 

Co dalej?

- Klarowną brzeczkę zawracamy do kolejnego zbiornika, gdzie następuje proces ważenia. Jest to gotowanie z chmielem. Chmiel jest w piwie tylko przyprawą. Następnym procesem jest schłodzenie i napowietrzenie. W procesie fermentacji pomagają nam drożdże. Piwo ważymy niespiesznie, aby miało jak najlepszy smak i aromat – zaznacza piwowar.

Jeszcze więcej sekretów piwowarstwa poznają studenci Uniwersytetu Przyrodniczego, którzy w Browarze Stu Mostów odbywają swoje uczelniane praktyki.

Zobacz film z otwarcia Browaru Stu Mostów:

Zobacz 7 nowych cudów Polski. Jest tu miejscowość z Dolnego Śląska! [ZDJĘCIA]