Europa na Widelcu 2016 [PROGRAM, ATRAKCJE, MENU, AUDIO]

2016-05-29 9:04

Gotowanie na scenie, warsztaty pieczenia chleba, degustacja wrocławskich szparagów i truskawek oraz dania prosto z Europejskich Stolic Kultury - to wszystko już 3 i 4 czerwca na wrocławskim Rynku.

Festiwal Europa na widelcu na wrocławskim rynku już po raz ósmy. W ten pyszny sposób świętujemy co roku rocznicę tak zwanych wolnych wyborów czerwcowych. Tegoroczna edycja odbędzie się 3 i 4 czerwca. Będzie wyjątkowa, ponieważ stolica Dolnego Śląska jest Europejską Stolicą Kultury, Dzięki temu będzie można skosztować dań z wszystkich miast, jakie nosiły ten tytuł. 

Tych dań nie jecie na co dzień!

Menu przygotował sam Robert Makłowicz.

- Dla wielbicieli smaków południowych mamy ratatouille, wiadomo, chodzi o duszone bakłażany, cukinie, paprykę, pomidory. Jeżeli ktoś woli pikantne, mięsne rzeczy, to na przykład będzie Marhapörkölt na stoisku miasta Pecz. To duszona wieprzowina razem z papryką, kminkiem i pomidorami - zachwala Makłowicz.  

>> Zobacz pełne menu Europy na widelcu w galerii nad tekstem!

Trzeciego czerwca swoją premierę będzie miała również "Wrocławska Książka Kucharska", do której przepisy zgłaszali mieszkańcy miasta.

- Będzie taką mieszanką, tyglem kulinarnym. Widać wpływy lwowskie, łemkowskie, czeskie, austriackie, breslauerskie. Te wszystkie wpływy się pomieszały i po wojnie zaczęła się ta kuchnia tworzyć - wyjaśnia Beata Śniechowska-ambasadorka książki. Przepisy zgłaszali sami Wrocławianie.]

Program Europy na widelcu:

3 czerwca, Dzień wrocławski

Start o godzinie 15.30

Premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”, zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie, konkurs na najlepszy produkt dolnośląski, warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia, animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką, stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, koncert zespołu Ŝanĝo

4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury

Start o godzinie 12.45. Wtedy przez rynek przemaszeruje kucharzy oraz ruszy sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury.

Inne atrakcje to: specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów, gotowanie na scenie, warsztaty pieczenia chleba, konkursy z nagrodami, animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką, koncert Backstage Acoustic, na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra

Imprezy towarzyszące:

Rynek, Wrocław, 1–5 czerwca

Jarmark produktów regionalnych, Targi książki kulinarnej

Muzeum Poczty i Telekomunikacji, 3 czerwca

O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.

plac Solny, 3–5 czerwca

Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky. Bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie.

Browar Mieszczański, 4–5 czerwca

4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa. W programie: koncerty (Banda Comunale), iluminacje świetlne Claudi Reh, premiery piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas

5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.

Ambasadorzy festiwalu to Robert Makłowicz i Piotr Bikont

i

Autor: Damian Bonarek Ambasadorzy festiwalu to Robert Makłowicz i Piotr Bikont

Posłuchaj materiału reportera Radia ESKA Damiana Bonarka:

Czytaj także: Wrocław: Jarmark Świętojański ruszył. Mamy plażę, ogród i mnóstwo straganów w centrum miasta! [GALERIA, AUDIO, HARMONOGRAM]​