Zupa z małży z młodą z marchewką, gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny, kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką, sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu, smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko – to tylko niektóre z pyszności, jakich od 3 do 7 czerwca można kosztować na terenie Wrocławia.
Wszystko za sprawą kolejnej edycji Europy na Widelcu – największego w Polsce wydarzenia kulinarnego. Poza wielkim jarmarkiem potraw i produktów regionalnych, okalającym pomnik Fredry, czekają nas także targi książki kulinarnej „Książka na widelcu” oraz spotkania z autorami i krytykami kulinarnymi.
Na okrągłym stole Europy na Widelcu pojawić się ma w tym roku 40 potraw z 16 regionów Europy.
Sprawdź menu Europy na Widelcu 2015:
Anglia (Walia)
Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną
Belgia (Walonia)
Boulet a’la Liègeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liège
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym
Chorwacja (Zagorie i Kvarner)
Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową
Cypr (Nikozja)
Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu
Czechy (Morawy)
Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze
Francja (Normandia)
Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem
Grecja (Kreta)
Karpoúzi saláta – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Baklavás – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów
Gruzja (Imeretia)
Chaczapuri – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
Charczo – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów
Hiszpania (Galicja)
Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem
Niemcy (Westfalia)
Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Polska (Podlasie)
Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą
Szwajcaria (Gryzonia)
Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami
Szwecja (Smalandia)
Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną
Ukraina (Lwów)
Chołodnyk – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Młynci po ukraińsku – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Hreczanyky – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Szyja z kapustoju – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym
Węgry (Puszta)
Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym
Włochy (Sardynia)
Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko
Tak na Europę na Widelcu zapraszają Piotr Bikont i Robert Makłowicz:
Szczegółowy program imprezy znajdziesz na stronie smakiwroclawia.pl