Czeka na nas 40 potraw z 16 regionów Europy

i

Autor: JESHOOTS/CC0 Public Domain/pixabay.com Czeka na nas 40 potraw z 16 regionów Europy

Europa na Widelcu. Tu najesz się do syta [MENU, WIDEO]

2015-06-05 11:52

  Szparagi, truskawki, karp i rzodkiewka – oto królowie tegorocznej, 7. już edycji Europy na Widelcu. Pod czujnym okiem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta przez 5 najbliższych dni karmić nas będą kucharze z 16 regionów Europy.

Zupa z małży z młodą z marchewką, gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny, kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką, sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu, smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko – to tylko niektóre z pyszności, jakich od 3 do 7 czerwca można kosztować na terenie Wrocławia.

Wszystko za sprawą kolejnej edycji Europy na Widelcu – największego w Polsce wydarzenia kulinarnego. Poza wielkim jarmarkiem potraw i produktów regionalnych, okalającym pomnik Fredry, czekają nas także targi książki kulinarnej „Książka na widelcu” oraz spotkania z autorami i krytykami kulinarnymi.

Na okrągłym stole Europy na Widelcu pojawić się ma w tym roku 40 potraw z 16 regionów Europy.

Plakat akcji

i

Autor: smakiwroclawia.pl, mat. pras. Plakat akcji

Sprawdź menu Europy na Widelcu 2015:

Anglia (Walia)

Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar

Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)

Boulet a’la Liègeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liège

Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem

Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)

Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski

Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną

Kroštule – kvarnerskie faworki

Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)

Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita

Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)

Česnečka – zupa czosnkowa

Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym

Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)

Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką

Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem

Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)

Karpoúzi saláta – sałatka z arbuzem miętą i fetą

Baklavás – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)

Chaczapuri – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni

Charczo – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)

Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny

Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)

Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla

Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)

Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną

Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)

Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem

Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)

Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)

Chołodnyk – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi

Młynci po ukraińsku – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką

Hreczanyky – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką

Szyja z kapustoju – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)

Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami

Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)

Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami

Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

Tak na Europę na Widelcu zapraszają Piotr Bikont i Robert Makłowicz:

Szczegółowy program imprezy znajdziesz na stronie smakiwroclawia.pl