Dyskusja na temat tego, czy kebaby powinny być zakazane rozpoczęła się właśnie w Parlamencie Europejskim. Powód? Nie chodzi o same kebaby, ale o fosforany, które są zawarte w ich mięsie. To dodatki, które znajdziemy pod nazwami od E338 do E452.
Polecany artykuł:
Zapobiegają one wysychaniu mięsa i jego rozpadowi podczas pieczenia. Pozwalają również dłużej zachować jego smak.
Fosforany są stosowane powszechnie i to w przeróżnych rodzajach żywności. Ich przeciwnicy, w tym przede wszystkim przedstawiciele komisji ochrony środowiska Parlamentu Europejskiego, są zdania, że fosforany mogą być one szkodliwe dla zdrowia i wywoływać choroby układu krążenia. Inne zdanie mają przedstawiciele Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), którzy twierdzą, że nie da się spożyciu fosforu przypisać zwiększenia ryzyka zachorowań.
Atak na bar z kebabem w centrum Wrocławia. Grupa osób schroniła się tam przed napastnikami. Atakujący wybili szyby!
ZOBACZ materiał TO WIDEO:
Głosowanie w sprawie kebabów ma się odbyć na sesji plenarnej w Strasburgu, która ma się odbyć pomiędzy 11 a 14 grudnia. Jeśli Parlament Europejski, który liczy 751 posłów, poprze sprzeciw komisji zdrowia bezwzględną większością głosów (376), wniosek o legalizację fosforanów zostanie zablokowany.