- Kuchnia dolnośląska ma wiele smaków - zapewnia Barbara Jakimowicz - Klein, autorka jedynej książki kulinarnej z przepisami z Dolnego Śląska. - Smakuje ona różnie: kiszonkami, pięknie pachnącymi miodami, wspaniałymi serami farmerskimi, pstrągiem kłodzkim - wylicza Barbara Jakimowicz - Klein.
- Obiekty, które tworzą trasę otrzymają certyfikaty i oficjalnie będzie można wtedy o nich powiedzieć. Żeby go otrzymać muszą funkcjonować od jakiegoś czasu, nie tylko na rynku restauracyjnym, ale również turystycznym - wyjaśnia Paweł Wróblewski, prezes Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej.
Odpowiedź na oscypki
- Mamy bardzo ciekawy ser. Nazywa się Pohulanka, tak jak niewielki szczyt w centrum Karpacza. Część naszych serów nazywamy nazwami większych lub mniejszych szczytów karkonoskich po to, aby związać je z regionem. Jest to nasza odpowiedź na wszechobecne oscypki opowiada Bożena Sokołowska, producentka serów z Łomnicy koło Jeleniej Góry.
Dokładną mapkę z adresami lokali, które znalazły się na szlaku znajdziesz tutaj.
Posłuchaj materiału reportera Radia ESKA Damiana Bonarka: