Kuchnia Dolnego Śląska. W tych miejscach możesz jej spróbować! Powstał specjalny, kulinarny szlak [ZDJĘCIA, AUDIO]

2018-05-13 9:27

Dolny Śląsk ma nowy szlak turystyczny. To szlak kulinarny. Właśnie rusza projekt Smaki Dolnego Śląska, który ma promować lokalnych producentów i regionalne produkty. W projekcie bierze udział 50 restauracji, które korzystają z dolnośląskich produktów.

- Kuchnia dolnośląska ma wiele smaków - zapewnia Barbara Jakimowicz - Klein, autorka jedynej książki kulinarnej z przepisami z Dolnego Śląska. - Smakuje ona różnie: kiszonkami, pięknie pachnącymi miodami, wspaniałymi serami farmerskimi, pstrągiem kłodzkim - wylicza Barbara Jakimowicz - Klein.

- Obiekty, które tworzą trasę otrzymają certyfikaty i oficjalnie będzie można wtedy o nich powiedzieć. Żeby go otrzymać muszą funkcjonować od jakiegoś czasu, nie tylko na rynku restauracyjnym, ale również turystycznym - wyjaśnia Paweł Wróblewski, prezes Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej.

Odpowiedź na oscypki

- Mamy bardzo ciekawy ser. Nazywa się Pohulanka, tak jak niewielki szczyt w centrum Karpacza. Część naszych serów nazywamy nazwami większych lub mniejszych szczytów karkonoskich po to, aby związać je z regionem. Jest to nasza odpowiedź na wszechobecne oscypki opowiada Bożena Sokołowska, producentka serów z Łomnicy koło Jeleniej Góry.

Dokładną mapkę z adresami lokali, które znalazły się na szlaku znajdziesz tutaj.

Posłuchaj materiału reportera Radia ESKA Damiana Bonarka:

Czytaj także: Przełomowa operacja rzepki w szpitalu we Wrocławiu. To pierwszy w Europie i drugi na świecie taki zabieg! [WIDEO NOWA TV 24 GODZINY, ZDJĘCIA, AUDIO]

ZOBACZ TO WIDEO: