Żurek

i

Autor: MOs810 / Wikipedia Żurek według przepisu Magdy Gessler jest bardzo czasochłonny. Trzeba zacząć go przygotowywać na trzy dni przed Wielkanocą!

Przepis na żurek Magdy Gessler. Aromatyczny żurek pachnący grzybami i majerankiem. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!

2022-04-16 1:37

Żurek to jedna z kluczowych potraw wielkanocnych w Polsce. Wiele gospodyń szuka przepisu na żurek Magdy Gessler, bowiem znana restauratorka słynie z oryginalnych i pysznych przepisów na dania wielkanocne. W czym tkwi tajemnica żurku według przepisu Magdy Gessler? Na pewno trzeba się spieszyć, by zdążyć ugotować go na Wielkanoc 2022, bowiem przygotowanie tego żurku zajmuje aż trzy dni! Sprawdźcie przepis na żurek Magdy Gessler.

Żurek wielkanocny

Przepisów na żurek wielkanocny jest równie dużo, co kucharzy i kucharek, którzy go przygotowują. Jedno jest jednak pewne: nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Dobry żurek na Wielkanoc powinien być przygotowany na domowym zakwasie, pachnieć majerankiem i pyszną białą kiełbasą. W niektórych domach żurek podaje się w chlebie, w innych - w miskach lub głębokich talerzach. Jeśli szukacie przepisu na pyszny żurek, sprawdźcie przepis Magdy Gessler w dalszej części artykułu. Musicie się jednak spieszyć! Żurek z tego przepisu jest bardzo pracochłonny: przygotowuje się go aż trzy dni, więc jeśli chcecie zdążyć na Wielkanoc 2022, to nie zostało już zbyt wiele czasu!

Wiesz, czym się różni żurek od barszczu białego? Przeczytaj koniecznie: Potrawy wielkanocne: żurek i barszcz biały to nie to samo! Porównujemy przepisy Gessler i Wachowicz. Różnica jest ogromna

Przepis na żurek Magdy Gessler

Magda Gessler w przeszłości dzieliła się ze swoimi fanami przepisem na żurek. Znana restauratorka przygotowuje aromatyczny żurek na zakwasie domowej roboty, pachnący grzybami, czosnkiem i majerankiem. Jakie dokładnie składniki potrzebne są, by przygotować żurek z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku (3 do zakwasu, 1 do żurku)
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 250 mililitrów śmietany
  • 4 jajka
  • 5 grzybów - najlepsze będą prawdziwki
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Za przygotowywanie żurku Magdy Gessler na Wielkanoc 2022 trzeba się zabrać z odpowiednim wyprzedzeniem. Znana restauratorka wielokrotnie podkreślała, jak ważny w żurku jest zakwas. Dlatego radzi, by przygotować własny zakwas na żurek, zamiast korzystać z gotowych produktów. By przygotować zakwas na żurek wielkanocny tak, jak robi to Magda Gessler, trzeba zalać mąkę wrzątkiem i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Następnie należy dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i dolać pozostałą wodę. Masę przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszczać, po trzech dniach zakwas będzie gotowy do przecedzenia. Następnie można się zabrać za gotowanie żurku wielkanocnego. Magda Gessler zaczyna od podsmażenia grzybów na maśle. Następnie należy zalać je bulionem i gotować do miękkości. Później wystarczy dodać przecedzony wcześniej zakwas, śmietanę, czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Podawać z jajkami na twardo, parzoną kiełbasą i natką pietruszki.

Zobacz także: Święconka - co do koszyczka? Tego nie wkładaj do święconki! Większość osób robi ten błąd, bo nie zna symboliki pokarmów ze święconki - KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ i zobacz, co włożyć do koszyczka ze święconką

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?