Żurek wielkanocny
Przepisów na żurek wielkanocny jest równie dużo, co kucharzy i kucharek, którzy go przygotowują. Jedno jest jednak pewne: nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Dobry żurek na Wielkanoc powinien być przygotowany na domowym zakwasie, pachnieć majerankiem i pyszną białą kiełbasą. W niektórych domach żurek podaje się w chlebie, w innych - w miskach lub głębokich talerzach. Jeśli szukacie przepisu na pyszny żurek, sprawdźcie przepis Magdy Gessler w dalszej części artykułu. Musicie się jednak spieszyć! Żurek z tego przepisu jest bardzo pracochłonny: przygotowuje się go aż trzy dni, więc jeśli chcecie zdążyć na Wielkanoc 2022, to nie zostało już zbyt wiele czasu!
Wiesz, czym się różni żurek od barszczu białego? Przeczytaj koniecznie: Potrawy wielkanocne: żurek i barszcz biały to nie to samo! Porównujemy przepisy Gessler i Wachowicz. Różnica jest ogromna
Przepis na żurek Magdy Gessler
Magda Gessler w przeszłości dzieliła się ze swoimi fanami przepisem na żurek. Znana restauratorka przygotowuje aromatyczny żurek na zakwasie domowej roboty, pachnący grzybami, czosnkiem i majerankiem. Jakie dokładnie składniki potrzebne są, by przygotować żurek z przepisu Magdy Gessler?
Składniki:
- 350 gramów mąki razowej
- 1 litr wody
- 4 ząbki czosnku (3 do zakwasu, 1 do żurku)
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 300 gramów białej kiełbasy
- 250 mililitrów śmietany
- 4 jajka
- 5 grzybów - najlepsze będą prawdziwki
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
Za przygotowywanie żurku Magdy Gessler na Wielkanoc 2022 trzeba się zabrać z odpowiednim wyprzedzeniem. Znana restauratorka wielokrotnie podkreślała, jak ważny w żurku jest zakwas. Dlatego radzi, by przygotować własny zakwas na żurek, zamiast korzystać z gotowych produktów. By przygotować zakwas na żurek wielkanocny tak, jak robi to Magda Gessler, trzeba zalać mąkę wrzątkiem i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Następnie należy dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i dolać pozostałą wodę. Masę przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszczać, po trzech dniach zakwas będzie gotowy do przecedzenia. Następnie można się zabrać za gotowanie żurku wielkanocnego. Magda Gessler zaczyna od podsmażenia grzybów na maśle. Następnie należy zalać je bulionem i gotować do miękkości. Później wystarczy dodać przecedzony wcześniej zakwas, śmietanę, czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Podawać z jajkami na twardo, parzoną kiełbasą i natką pietruszki.
Zobacz także: Święconka - co do koszyczka? Tego nie wkładaj do święconki! Większość osób robi ten błąd, bo nie zna symboliki pokarmów ze święconki - KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ i zobacz, co włożyć do koszyczka ze święconką