Chciały dzięki niej zebrać przepisy na zdrowe jedzenie, dla dzieci od 1. do 3. roku życia, w jedno miejsce. Dania zanim trafiły do książki, były przygotowywane i testowane przez dzieci jednej z autorek. Sama nominacja książki jest dla nich dużym wyróżnieniem. W kategorii "innowacje", do której została nominowana, znajduje się 20 innych tytułów z całego świata. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
- Każda potrawa ma swój opis. Taki symboliczny. Czy jest wegetariańska, bezglutenowa, czy zawiera jajka czy nie. Więc każdy przepis możecie od razu państwo rozszyfrować, czy akurat nadaje się do waszej ewentualnej diety - mówi jedna z autorek książki Tamara Chorążyczewska.
>>> Zbankrutowała popularna sieć odzieżowa. Zamkną wszystkie sklepy w Polsce, w tym 3 we Wrocławiu
- W tej chwili mamy różne możliwości: syropy z owoców, daktylowe, ksylitol, także myślę, że każdy znajdzie w książce listę różnych zamienników. Nie tylko cukru, ale też na przykład białka kurzego. Mamy tam też wiele ukrytych ciekawostek, tajemnic i obalamy wiele mitów żywieniowych - dodaje druga autorka Marta Jas- Baran.
Więcej w materiale reportera Radia ESKA Krzyśka Staszkiewicza: