Europa na Widelcu. Zobacz, czego będzie można spróbować podczas wielkiej biesiady na rynku! [ZDJĘCIA, MENU, PROGRAM IMPREZY]

2018-05-30 14:58

Jubileuszowa, bo już dziesiąta edycja Europy na Widelcu odbywa się między 30 maja a 4 czerwca, głównie w centrum miasta, ale też nie tylko. Najważniejszym dniem festiwalu jest sobota 2 czerwca, kiedy na rynku będzie można spróbować potraw z dziesięciu krajów Europy.

Sześć dni świętowania to już nie tylko gigantyczna uczta na rynku. To także filmy, Festiwal Wolności i Inwazja Food Trucków.

Europa na Widelcu 2018. Program wydarzeń

30 maja – 3 czerwca (środa–niedziela)

Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych

1 czerwca (piątek)
         
g. 16.00 – 19.00  Spotkanie wykładowo - warsztatowe z cyklu „Wrocławskie Spotkania Nalewkowe” (plac Solny, budynek Starej Giełdy)

Kulinarne spotkania w bibliotekach

>> Jak spędzić długi weekend? TOP 10 miejsc na Dolnym Śląsku, które warto odwiedzić [POMYSŁY]

2 czerwca (sobota), Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska (Rynek)

Uwaga! Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z dużą dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu

12.30 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski

12.45 Parada kucharzy

13.00 Prezentacja zespołów kucharskich

13.15 Oficjalne otwarcie festiwalu –  Robert Makłowicz

13.20 Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw

13.45 Występ zespołu University of Wroclaw Orchestra – unikatowego przykładu studenckiej integracji międzykulturowej

14.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

14.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz

14.50 Konkurs  dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

15.00 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem

15.45 Robert Makłowicz z kamerą na jarmarku

16.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

16.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz

17.00 Konkurs dla publiczności

17.10 Gotowanie na scenie – Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję nie marnuję. Resztki na stół.”

17.30 Wręczenie certyfikatów Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

17.40 Gotowanie na scenie – pokaz lodowy – Rafael Derosa, ambasador smaków słonecznej Italii w Polsce i przyjaciel lodziarni Tony

18.00 Koncert Joao De Sousa z Portugalii, muzyka mieszkającego we Wrocławiu

18.30 Konkurs dla publiczności – „Leć z Wro” (rozstrzygnięcie konkursu Air France)

18.40 Pokaz –  wina i sery dolnośląskie

19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2018

19.15  Tort Europy na widelcu

19.30  „Leć z Wro” – quiz Portu Lotniczego

20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Natalia Lubrano, Paweł Gołębski i gwiazda wieczoru Kayha

22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

Europa na Widelcu. Szykuje się wielka biesiada dla wszystkich wrocławian. Co czeka nas na X edycji festiwalu? [AUDIO]

1, 2 czerwca (piątek, sobota)

Dinner in the Sky – podniebna restauracja (pl. Solny)

1–3 czerwca (piątek – niedziela)

Przegląd Filmów Kulinarnych pn. Filmowa Europa na widelcu, kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wlk. 19a–21

1–3 czerwca (piątek – niedziela)

Wspomnienie Piotra Bikonta – cykl wydarzeń

2, 3 czerwca (sobota, niedziela)

g. 12.00 – 22.00/19.00 Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa, Browar Mieszczański, ul. Hubska 44–48

3 czerwca (niedziela)

g. 13.30 – 20.00    Piknik Wolności – rodzinny festyn, Pergola koło Hali Stulecia, ul. Wystawowa 1

4 czerwca (poniedziałek)

g. 13.30 – 20.00    Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności (Rynek)

Czytaj także: Wrocław: Która dzielnica jest idealna dla Ciebie? [QUIZ]

ZOBACZ TO WIDEO: