Skażony bakterią Salmonella Enteritidis towar to "Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M". Na skorupce mają kod 3PL26111314. Termin ich przydatności do spożycia to 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
Polecany artykuł:
Producentem skażonej partii jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, a zakład pakowania jaj to Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec.
Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).
>> Uwaga na warzywa z mrożonek! Mogą zawierać śmiertelnie groźną bakterię!
Główny Inspektor Sanitarny przestrzega by nie jeść skażonych jaj, szczególnie na surowo. Zapewnia też, że wycofane z obrotu jaja zostaną zutylizowane.
Czytaj także: Nowe utrudnienia na Pułaskiego! Objazdami pojadą jeszcze tramwaje. Zmiany też dla kierowców!