Jako przystawkę Mateusz proponuje guacamole w towarzystwie meksykańskich chipsów nachos. Aby przygotować guacamole potrzebne jest nam dobrej jakości avocado, które kroimy w kostkę i łączymy z sokiem z limonki, odrobiną sosu sojowego, chili oraz świeżymi pomidorami. Do tak przygotowanej pasty MasterChef poleca samodzielne wykonanie nachosów. Jak mówi, wystarczy kupić w sklepie gotowe placki „tortilla”, które następnie kroimy w trójkąty. Tak przygotowane wrzucamy na głęboki olej i smażymy. Całość doprawiamy mieszanką przypraw w stylu meksykańskim lub marokańskim i przystawka numer jeden gotowa.
Specjalnością MasterChefa jest czerwona karmelizowana cebula z migdałami i kozim serem
Do przygotowania następnej przystawki konieczne jest wcześniejsze wykonanie karmelu, do którego dodajemy pokrojoną cebulę, odrobinę masła, pastę z posiekanych suszonych pomidorów i pokruszone migdały. Całość dekorujemy kozim serem. Idealnym dodatkiem do cebulki będą grzanki lub krakersy. Można też serwować ją na Rösti, czyli na szwajcarskich plackach ziemniaczanych.
Całość można popić nie tylko szampanem
Mateusz Zielonka podzielił się z nami przepisem za Zazvor, czyli czeski napój imbirowy. Do jego przygotowania potrzebować będziemy świeżego imbiru, liści shiso, jabłek i pomarańczy. Możemy go wypić jako napój bezalkoholowy lub, dodając rumu, uczynić z niego pyszny trunek na sylwestrową noc.
Więcej przepisów Mateusza Zielonki znajdziecie w jego najnowszej książce „Kuchnia w stylu wolnym”.
Posłuchaj materiału Sylwii Zaręby:
Czytaj także: Ujawnili 1300 papierosów bez akcyzy. Wysoka grzywna lub trzy lata odsiadki
Audio