Nazywane są delikatnymi twardzielami! Poczwórne narodziny w zoo! [ZDJĘCIA]

2020-03-24 14:36 GE

Choć na ich poznanie będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, to już dziś wrocławskie zoo dzieli się tą wyjątkową nowiną. Wraz z początkiem wiosny powiększyła się populacja jeżozwierza. Na świat przyszły aż cztery kolczaste maluchy.

Wiosna to we wrocławskim zoo czas narodzin. Co prawda, nastały trudne czasy i odwiedziny u zwierząt są ograniczone, to w zoo życie toczy się dalej. Właśnie dotarła do nas radosna nowina, że na świat w ciągu tygodnia przyszły aż cztery wyjątkowe maluchy.

We wrocławskim zoo mieszkają trzy dorosłe osobniki jeżozwierzy indyjskich. Są to dwie samice – 8-letnie Heidi i 5-letnia Ignasia, które przyszły na świat w Heidelbergu, oraz 10-letni samiec, urodzony w Polsce o imieniu Mniejszy. Mieszkają w starej części zoo, a ich sąsiadami są jelenie alfreda i latem flamingi. Czują się we wrocławskim ogrodzie bardzo dobrze i w zasadzie każdego roku rodzą młode. Tegoroczne maluchy to podwójne bliźniaki, które przyszły na świat 3 i 8 marca.

Cechą charakterystyczną tych gryzoni są kolce, które powstały na skutek przekształcenia się sierści. Stanowią one bardzo skuteczny system obronny, przed którym największe drapieżniki mają respekt. Kiedy jeżozwierz czuje się bezpieczny kolce leżą wzdłuż jego ciała. W chwili niebezpieczeństwa broń zostaje użyta – jeżozwierz odwraca się tyłem, stawia kolce do góry, grzechocze nimi odstraszając napastnika i kiedy to nie skutkuje, atakuje tyłem lub bokiem ciała.

Kolce są ostre na końcach, więc łatwo wchodzą w ciało. Dodatkowo na ich końcach znajdują się ząbki lub małe harpuny, które uniemożliwiają jego wyjęcie, więc zostaje w ciele ofiary. Rany tego typu, nawet jeśli kolec uda się usunąć z ciała, bardzo długo się goją. Na szczęście, dla jeżozwierzy, kolce szybko odrastają. Co ciekawe, kolce są w środku puste, więc lekkie i różnej długości, co ułatwia skuteczny atak.

Wrocławskie jeżozwierze reprezentują gatunek zamieszkujący południowo-zachodnią Azję. Prowadzą nocny tryb życia, więc dni spędzają w norach, które same kopią. Jak na gryzonie, osiągają dość duże rozmiary - średnia długość ciała dorosłego osobnika to 80 cm, ogona 10 cm, zaś masa ciała sięga nawet 15 kg. Żywią się głównie warzywami, korzonkami i zbożem, więc niemal wszędzie znajduje pożywienie.

Wyróżnia je dość ciekawy rytuał godowy. Najpierw samiec wykopuje ogromną norę, której wielkość ma zaimponować samicy. Następnie przechadza się przed samicą i potrząsa kolcami prezentując się z jak najlepszej strony, a przy okazji spryskuje samicę moczem, czyli swoimi perfumami. Jeśli samicę takie zabiegi przekonują, to wywija ogon i zasalania swoje kolce, by nie zranić samca podczas kopulacji.

Młode rodzą się raz w roku – od jednego do czterech, po dość krótkiej, bo dwumiesięcznej ciąży. Przychodzą na świat z otwartymi oczami oraz miękkimi kolcami, które twardnieją w ciągu kilku tygodni.

Ania Lewandowska w ostatnich dniach przed porodem! Eksponuje okazały BRZUSZEK

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.