Nowa jadłodzielnia powstała we współpracy z inicjatywą Foodsharing Wrocław na frontowej ścianie budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Hubskiej 8/16. Lodówkę sfinansował Foodsharing, a miasto - drewnianą obudowę.
- To kolejna inicjatywa, która wpisuje się w naszą kampanię "Wrocław nie marnuje". Zachęcamy wrocławian do zmiany codziennych nawyków i wykorzystywania tego, co już mamy - mowi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju. - W lodówce zostawimy swoją nadwyżkę, mogąc jednocześnie skorzystać z jedzenia, które za zbędne uznał ktoś inny.
Jadłodzielnia na Hubskiej jest już dziesiątą tego typu inicjatywą powstałą w ramach Foodsharingu.
- Można tutaj przynosić dobre jedzenie, którego mamy w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni - mówi Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław. - Nie jest to kolejny punkt pomocowy, to miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia.
Jadłodzielnie to zazwyczaj punkty indywidualnej wymiany lokalnej, ale nadwyżkowe produkty mogą przyjechać tu również z innych części miasta. Dzieje się to za sprawą Ratowników Żywności - wolontariuszy działających przy Foodsharing Wrocław. Odbierają oni niesprzedaną żywność z targowisk, piekarni, restauracji i cateringów, aby nie trafiła do kosza, i umieszczają ją w jadłodzielniach. Kilkanaście osób w ciągu jednego tygodnia ratuje w ten sposób w sumie pół tony żywności.