Okazuje się, że nawet uważne czytanie etykiet może nam nie pomóc w wybraniu najlepszej wody dla siebie i naszej rodziny. Oto jak producenci potrafią... nabić nas w butelkę!
- Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty– ostrzega Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Inspektorzy sprawdzili 437 partii naturalnych wód mineralnych, źródlanych oraz tak zwanych wód smakowych. Odwiedzili 45 supermarketów, 25 mniejszych sklepów i 10 hurtowni w całej Polsce, także na Dolnym Śląsku.
Inspektorzy kontrolowali na przykład jak butelki są oznakowane, czy napoje nie są przeterminowane oraz w jakich warunkach są przechowywane. Różne nieprawidłowości wykryli w 44 partiach, czyli 10,1 procent wszystkich kontrolowanych. W tym:
- w 15 partiach (z 80 zbadanych w laboratorium) zawartość niektórych kationów i anionów była odmienna od deklarowanej na opakowaniu,
- 15 partii w 3 sklepach było przeterminowanych,
- 14 partii było źle oznakowanych.
>> Policjanci pobili wrocławianina w radiowozie? Mężczyzna zawiadomił prokuraturę i komendanta
Jak oszukują nas producenci wód?
Oto rzeczy, na które warto uważać:
- Podanie na butelce wody mineralnej sprzecznych informacji: z przodu„niskonasycona CO2”, a na odwrocie „wysokonasycona CO2”.
- Użycie określenia „unikalna kompozycja 7 minerałów”. Taki chwyt marketingowy sugeruje nadzwyczajność danej wody, tymczasem nie jest to nic specjalnego, bo każda naturalna woda mineralna stanowi niepowtarzalną i wyjątkową dla danego źródła kompozycję minerałów.
- Na wywieszce cenowej napoju gazowanego pojawiła się myląca informacja „woda gaz.” z określeniem „cytrynowa”, podczas gdy naprawdę był to napój, a nie woda.
- Brak informacji „zawiera cukier i substancje słodzące” obok nazwy napoju.
Wiedz, co pijesz!
Naturalna woda mineralna – woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. W zależności od składu mineralnego może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie i być zalecana przy konkretnej diecie czy dolegliwości. Naturalne wody mineralne w zależności od zawartości soli mineralnych dzielą się na: bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l), niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Zwróć uwagę, czy na etykiecie jest podana nazwa źródła i miejscowość, gdzie znajduje się ujęcie wody.
Woda źródlana - woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest przeważnie bardzo niskozmineralizowana i dlatego można ja spożywać w dowolnych ilościach.
Woda stołowa – woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami.
„Woda smakowa” to nie woda, tylko napój. Przeważnie powstał na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących.
Uważnie czytaj etykiety. Powinieneś dowiedzieć się z nich m.in., jaki rodzaj wody lub napoju kupujesz, jakie aniony i kationy zawiera woda mineralna oraz skąd pochodzi, jakie substancje i ile cukru dodano do napoju.
Czytaj także: Zwłoki wyłowione z Odry w centrum Wrocławia [AUDIO]