Polecany artykuł:
Wszystko po to, aby do chłodzenia pomieszczeń wykorzystywać to czego latem mamy pod dostatkiem: ciepłe powietrze. Dzięki temu do minimum ograniczone zostanie zużywanie energii elektrycznej potrzebnej do zasilania klimatyzatorów.
Ciepło w zimno
Instalacja ma pozwolić na zagospodarowanie ekologicznego ciepła sieciowego przez cały rok.
- W urządzeniach, które tutaj są następuje zamiana ciepła w wodę lodową, która służy do chłodzenia naszych mieszkań, sklepów. Poprawi to komfort życia zarówno latem, jak i zimą - zapewnia Piotr Górnik z Fortum.
Laboratorium Ciepła i Chłodu Fortum składa się między innymi z 36 paneli słonecznych, zbiorników wody o łącznej pojemności 7 000 litrów oraz kilku różnych urządzeń umożliwiających produkcję chłodu z ciepła sieciowego. Praca nowoczesnego węzła będzie na bieżąco monitorowana i modyfikowana we współpracy ze specjalistami z Politechniki Wrocławskiej.
Chłód z ciepła w restauracji
Na początku urządzenie będzie zaopatrywało w chłód jedną z wrocławskich restauracji. Jeżeli się sprawdzi, to wrocławianie przyszłości wymienią kaloryfery na urządzenie które zimą mieszkanie ogrzeje, a latem schłodzi.
Posłuchaj materiału reporterki Radia ESKA Pauliny Szymoniak: