Ponad tona mąki i kilkadziesiąt kilogramów nadzienia - takie zapasy ma niejedna cukiernia we Wrocławiu przed Tłustym Czwartkiem. Niektórzy już od tygodnia pracują po nocach, aby w ten jeden dzień być gotowym na miliony głodnych pączkożerców.
Pączkowe przeboje
Polecany artykuł:
Największym hitem w tym roku są te z nadzieniem kokosowym czy czekoladowym.
- Ciasto jest robione, dzielone, wałkowane. Następnie nakładana jest marmolada lub jakieś inne nadzienia. Wtedy jest zawijane, wkładane na patelnię, smażone. Potem lukrowane czy posypywane pudrem - - opowiada Grzegorz Baczyński, cukiernik.
Pączki wrocławsko - lwowskie
W wielu miejscach Nadodrza oraz w kilku poza nim już tradycyjnie będzie można skosztować pączków z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym przygotowanych według starej wrocławsko - lwowskiej receptury.
Gdzie kupić
Te smakołyki w tłusty czwartek będzie można dostać w Bema Café, Nożownicza.pl, Wincentego 21, Dobrej Karmie, Macondo, ARomaTach, piekarni Krajewscy, Cafe rozrusznik, Pięknej Helenie, Szarej Wronie, Bistro Narożniku, Mango Mamie, Nadodrze - Cafe Resto Bar, Panato, W Rytmie Ziemi oraz w bistrze Kultura.
Poza Nadodrzem będą dostępne w Cafe Targowa, Rarytasach Dolnośląskich, Szynkarni - local food & multitap oraz w Turkawce.
Przed tłustym czwartkiem w cukierniach praca wre
- Będziemy musieli na pewno robić pączki w nocy. Przez ostatnie dni pracujemy od piątej rano - przyznaje Grzegorz Baczyński.
Zobacz film reporterki Radia ESKA Eweliny Wąs:
Najlepsze pączki
Wrocławianie odpowiedzi na temat jakie są najlepsze pączki mają bardzo różne:
- Z lukrem i dżemem truskawkowym, takie klasyczne - twierdzi jeden z zapytanych.
- W domu robione, drożdżowe, z taką marmoladką. Tylko pieczemy i nie smażymy. Z różą są najpyszniejsze - przekonuje wrocławianka.
Posłuchaj materiału reporterki Radia ESKA Eweliny Wąs: